Sairaudet

Undulaatti pystyy pitkään piilottamaan sairauden oireet ja yleensä oireiden näkyessä sairaus on ollut jo pidemmän aikaa.

Heti kun huomaa linnun sairastuneen täytyy ottaa yhteys lintuihin erikoistuneeseen eläinlääkäriin.

ENSIAPU

Lintu tulee siirtää pienempään häkkiin jossa se on yksin. Häkki tulee sijoittaa rauhalliseen paikkaan jossa ei ole vetoa eikä suoraa auringon paistetta.
Lämpötilaa tulee nostaa, ei kuitekaan yli 35 asteen.
Linnulle voi antaa kamomillateetä ja maitohappobakteeria joka antaa suojaa suolistoon.
Timjamitee auttaa hiivatulehduksiin.
Omenaviinietikka on hyvä apu kuputulehdukseen ja se tasapainottaa suolistoa. Sitä kannattaa antaa myös silloin tällöin terveillekkin linnuille. Annostus 1/4 omenaviinietikkaa vesipulloon.


SAIRAUKSIA

HÖYHENMÄTÄ:

Höyhenet katkeilevat, putoilevat ja kehittyvät epänormaalisti. Se voi aiheuttaa myös nokan liikakasvua ja epämuodostumaa.
Tähän ei ole hoitokeinoa ja sairas lintu tulee eristää muista terveistä yksilöistä.


SYDÄMEN VAJAATOIMINTA:

Yleinen vanhoilla undulaateilla. Sydänvika voi myös olla synnynäinen.
Oireina mm. tiheä hengitys (fyysisen suorituksen jälkeen), lentohaluttomuus, epänormaali väsymys, jalat voivat sinertää ja olla kylmät (esim lennon jälkeen).

Yksi syy sydän vikaan voi olla ylipaino eli lintu ei pääse tarpeeksi usein lentämään vapaana.

KALKKIJALKAPUNKKI:

Jaloissa aiheuttaa kuivumista ja tekee niistä suomuiset. Jalat saattaa olla kutinaa ja ne voivat turvota. 
Nokassa ja vahanahassa punkki tekee vaaleita alueita jotka paksuuntuvat ja leviävät. Pahimmassa tapauksessa linnun nokka voi pudota kokonaan pois. 
Kalkkijalkapunkki johtaa lähes aina kuolemaan hoitamattomana.

Hoito:parafiiniöljyä levitetään 4 viikon ajan 1-2 kertaa päivässä pumpulipuikolla alueille jossa on iho-oireita. Toinen vaihtoehto on levittää linnun niskaan eläinlääkäristä saatavaa Ivomecia.

VITAMIINIEN PUUTOKSET:

A-vitamiinin puutos voi johtaa ihon turpoamiseen nokan alaosan läheisyydessä.
Oireita: Kurkun limakalvot yleensä kellertävät tai valkopäällysteiset, lintu kärsii silmäsairauksista (esim sidekalvontulehdus ja turvonneet silmäluomet), jatkuva flunssa (nenä vuotaa ja aivastelua), hengitys voi olla vinkuvaa ja vaikeaa sekä nokassa voi ilmetä liikakasvua.

Hoito: Ruokavalioon lisätään A-vitamiinia. Sitä saa esim. persiljasta, basiliskasta ja paprikasta. Eläinlääkäri voi antaa myös pistoksena vitamiinia.

B-Vitamiinin puutos voi johtaa linnun jalkojen halvaantumiseen (halvaantuminen voi johtua myös kasvaimesta).
Eläinlääkäri voi antaa juomaveteen laitettavaa vitamiinia tai B-vitamiini pistoksen.

D3-Vitamiinin puutos johtaa luiden haurastumiseen, munuaisten vaurioitumiseen, epämuodostumiin, munimisvaikeuksiin, nokan epämuodostumiseen tai rakiittiin (luuston pehmeneminen, alaraajojen käyristyminen, kasvuhäiriöt ja jopa kouristukset). 
Varmistat vitamiinin saannin monipuolisella ruualla ja mineraalikivillä.

E-Vitamiinin puutos heikentää stressinsietokykyä ja immuniteettia. Oireina vapina, kompuroiva kävely, kouristukset ja pakottava pyörivä liike. Joskus lintu voi jopa sokeutua.
Tätä puutosta ei voida parantaa mitenkään.

Jodin puutos on yleisin puutostila undulaateilla. Puutos kilpirauhasen suurentumista joka painaa henkitorvea ja vaikeuttaa hengittämistä ja aiheuttaa nieleskelyä, naksuvaa ääntelyä ja lauluäänen muutosta.
Jodin puute hoidetaan lisäämällä jodia kuurina juomaveteen. Jodikivi tulee aina olla häkissä.